laupäev, 23. mai 2009

Siinuse soid

Sellistel hetkedel kui Sul kõik läheb hästi või väga hästi või suisa suurepäraselt, ei taha Sa mõeldagi sellele, mis juhtub siis, kui kõik ei lähe enam nii hästi või väga hästi või suurepäraselt. Sa oled lihtsalt liiga ametis hästi olemisega, et midagi muud ei leia kohta Sinu hästiolemise mõtete vahel.
Elu on aga nagu suur sinusoid ning kui Sul on juba pikemat aega läinud, mida võib lahterdada positiivsesse kategooriasse, siis suure tõenäosusega varsti on oodata minekut negatiivse poole peale. Või vähemalt pluss-poolel üks korralik langus teha ning vahetult enne null-piiri seisma jääda.
Puhkused on alati toredad. Eriti füüsilised puhkused, sest kusagil rannas peesitamine või niisama päevad läbi magamine tundub mulle kuidagi väga kurnav. Isegi mõte sellest ei ole kuidagi puhkusega seonduv. Puhkus on see aeg, mil on tarvis näha asju ja teha asju. Ning nähes ja tehes kõik oma säästud hakkama panna ning siis on peaaegu kindel, et puhkuse viimase otsaga saab ka sinusoidi tipp otsa ning kõik pöördub vaikselt ent järjekindlalt allamäge minema. Alati edasi, vaikselt. Ja järjekindlalt. Ja allamäge.
Esiteks avastad, et raha jälle ei ole. Teiseks avastad, et tööd ka ei ole. Kolmandaks leiad, et autopaagis on kütust ka ühe pisikese pudeli jagu ainult ning kõige tipuks Sul on teadmine, et nüüd on puhkus läbi ja tuleb jälle kõigega otsast pihta alustada. Samas see kõik oli seda sada protsenti väärt ning taaskord ei kahetse ma ühtegi tegu. Või siis ainult mõnda üksikut. Ja hästi vähe. Ja sedagi üritan enda peas kuidagi alla suruda. Nende teiste mõtete juurde, milliseid ma ei taha mõelda.
Ja siis otsustab töö, et ei taha tulla ja auto, et ei taha käia ning ilm, et läheb külmaks ja..
..siis kui tulevik tundub nii tume ja kole otsustab sinusoid, et aitab küll langevast kursist ning keerab end, aeglaselt ent järjekindlalt, taas tõusuteele. Kõik ei ole veel kaugeltki hea. Kõik ei ole enam ka kaugeltki kõige hullem.

Mitu kasti sinna veel tarvis on? 29? See päev ei paista küll tagumist otsa omavat. Mis seal ikka, poole tunni pärast on vähemalt pisike paus ning peale seda on tulevad mandariinind. Mandariinid on head. Esiteks on mandariinid väiksemates kastides ning pealegi on neid lihtsam koorida kui apelsine. Ja maitsevad nad paremini kui sidrunid. Kui ainult neid kive nii palju sees ei oleks.