neljapäev, 19. märts 2009

Öö on öö

Teine päev interneti avarustest ringi sobrades jäin jälle lõksu. Jälle viis üks asi teiseni, nagu ikka. Sedapuhku oli ühendavaks ühe ja teise vahel Eesti muusika ja Eesti muusikud. Kui silmad lahti teha, siis ilmselgelt hakkab nägema. Nõnda saingi nägema ning aduma kui palju head muusikat meil ikka tehakse. Ja kui palju saasta. Siiski keskendugem headele asjadele. Ja natukene ehk ka pahadele.
Keskmine noor inimene kasutab keskmiselt liiga palju interneti ilmselt. Keskmisest natukene vanem ja kindlasti ka noorem kasutavad keskmisest vähem, ent siiski rohkem kui ehk nii mõnegi teise riigi keskmine. Keskmine Eesti inimene omab kindlasti suurtes kogustes ehk mitte kõige õigemal teel omandatud digitaalset tarka vara ning ka teiste inimeste vaimset muusikat, mis on digitaalseks ümber kanditud ning internetti levima pandud. Tehakse seda siis teadmatusest või meelega - ega seal lõppeks vahet suurt pole. Seadus käib kõikide pihta ühe puuga. Oleme üks suur piraatide perekond. Teinekord kostub enese õigustuseks, et kui oleks võimalik, siis nad ostaksid küll. Võib-olla tõesti ostaksidki. Eestlane ei saa kasutada iTunes'i. Milleks eestlasele iTunes. Torrent toob ju sama asja muidu koju kätte. Njaa. Ega mina ka ei toeta ideed nuumata niigi üle nuumatud suuri ameerikamaa filmi- ja muusikakompaniisid.
Eesti artistidega on teisiti. Nemad on omad. Justkui käegakatsutavad. Nad on siin ja meiega ja laulavad meile arusaadavas keeles. Oleme justkui samas paadis. Kuidas Sa ikka omade käest varastama lähed. Teinekord ehk laenad, ja unustad tagasi viia. Keegi ei mõtlegi kohaliku poodniku tagant varastama minna, samas muusikud, kes toovad meile nii palju rõõmu halli argipäeva - nemad justkui peavadki olema tasuta tsirkus. Sa oled ju muusik - Sinu asi on laulda.
Ma ei tea kui palju on Eestis muusikuid, kes end ainult muusikaga suudavad ära elatada. Ilmselt mitte väga palju. Ja veelgi vähem on selliseid, kes muusika tegemisest end tõsiselt lahedalt tunda võivad. Majanduslikult siis. Suurem osa käivad iga päev tööl. Nagu meiegi. Teevad muusikat lihtsalt pulli pärast või enda lõbuks või teiste lõbuks või ehk leiva peale vorsti saamiseks. Nagu Saatpalju juba kunagi laulis - ei taha lilli, andke vorsti.
http://muusika24.ee/ on igati tore nähtus Eesti muusika- ja ka internetimaastikul. Mul võttis aega umbes 5 minutit, et registreeruda, meelepärane album välja valida, selle eest läbi internetipanga makse teha, muusika alla laadida ning nautima hakata. On see ikkagi minu päris esimene üle veebi ostetud muusikaline teos. Ja ma ei pidanud isegi Eestimaa pinna peal olema. Suisa toodi Sydneysse see kätte. Ja mis veelgi meeldivam - kõnealust plaati plaadipoodidest enam ammu ei leia. Lihtsalt seda ei ole enam tootmises. Nõnda mulle nüüd Riho Sibul, Tõnis Mägi, Jaan Sööt ning Kärt Johanson Heiki Kalle viisistatud ning Indrek Hirve sõnaseetud laule laulavadki. Ja on hea. Väga hea.