laupäev, 23. august 2008

Pilt vol.20


Sellest on nyyd kyll juba peaaegu kuu aega m;;das, kui me seda suurt magnooliapuud ymber istutasime, kuid pilti pole sellest ikka veel olnud mahti yles panna. Tagantj'rele v]ib ;elda, et puu on ikka veel pysti ja t'iesti elus. Mis on m]nele mehele v'ga suureks kergenduseks. Igatahes n]nda selle puu teekond oma uude koju alguse sai - suure saega.


Kui tervele puule oli ring peale "saetud", vahetati bobcati saag kahvli vastu ning t]steti puu vaikselt maast lahti, labidatega alt juuri l'bi lyyes.


Kui viimaks k]igist juurtest jagu oli saadud, pandi kylgedele toeks tugevad lauajupid, mis mullapalli koos hoiaksid v]imalikult palju ning lykati juurte alt l'bi laiad rihmad.


K]ik t]stmiseks valmis, tuli kohale kraana, kes puu maja tagahoovist s]ites v'lja t]stis. Seda tehes l]hkus kraanajuht muideks kraana yhe kahest teljest 'ra.


L]puks saadi puu yhes tykis siiski yle aia ning kui oksad olid v]imalikult tyve ymber kinni t]mmatud, t]steti t'ies ]ies magnoolia veoauto treilerile.


Ja n]nda selle kupatusega s]ideti m;;da suurt ja tiheda liiklusega teed, turvaautod ees ja taga.


Naljakas oli n'ha inimeste n'gusid t'naval, silmad imestusest punnis. Hea et m]ni autojuht teel v'lja ei s]itnud.


Puu uues kodus oli meie k'sutuses juba hulka suurem kraana (55 t). Ma ei tea kuidas, kuid kraanajuhil ]nnestus veel t'ie kupatusega elektriliinidesse s]ita. Nii tore ju, et me k]ik parasjagu liinide all seisime. }nneks liinid j'id yles ning kui v'ljaurrituvad traadid kraana vintsis "m'kkaiveri"teibiga kinni said teibitud (t]silugu), v]is t;;ga j'tkata.


Puu t]steti otse yle liinide ning yle suure tennisev'ljaku...


... otse uue kodu ette.


Mis ei olnud veel sugugi t;;p'eva l]pp. Tuli see veel k]ik paika s'ttida ning k]vasti pinnast t'ita ning puu lahti siduda ning v'hesed purunenud oksad v'lja l]igata.


Peaaegu sellisena see puu seal nyyd ongi. Kyll rohkem vastu maad ning ]ied on asendunud lehtedega. Kuid mind ikka veel h'mmastab, kui v'ike mullapall sellele vaesele puule kylge j'eti. Ja otse loomulikult sadas terve selle p'eva lakkamatult vihma.


Jenga klotsidest torni ehitamine on justnagu puu elutsykkel - valmib kaua, kuid maha l]ikamine k'ib nii kiiresti.