esmaspäev, 5. märts 2007

Annan oma hääle ja vere

Numbrid on toredad. Numbrid on aluseks matemaatikale ning matemaatika on aluseks loodusteadustele. Loodusteadused aga mõjutavad meie elu tänapäeval igapäevaselt ja palju rohkem kui me oskame ehk arvatagi. Ehk isegi rohkem kui me tahaksime. Statistikutele meeldivad ka numbrid. Veel rohkem kui mulle. Nad suudavad numbritega käia ümber viisil, mis jääb ilma matemaatika-alase kõrghariduseta tavakodanikule arusaamatuks. Vaatamata sellele tahab kodanik teada kes, kui palju, miks nii palju. Või vähe. Miks ehk ei kuulugi niiväga statistiku valdkonda, pigem juba kõiksugu sotsioloogid-pedagoogid ja muuld -oogid üritavad vastata sellele küsimusele. See kõik aga ei loe. Faktid jäävad. Numbrid jäävad.
Riigikogu valimised. Aasta 2007.
Kõige väiksem valimisprotsent oli Ida-Virumaal. Selle üle ei imesta ilmselt keegi. Täpselt samuti oli ootuspärane savipaksu erakonna edu seal maakonnas. 55% idavirulastest andis oma hääle keskerakonnale. See on rohkem kui pool. Õnneks ei ole igal pool Eestis inimesed sellised. Jah, mõnes kohas on nad ka isesugused, vihased, arusaamatud, lihtsalt saamatud. Erinevatel põhjustel tunnistati üle vabariigi kehtetuks 5224 valimissedelit. Oli juhuseid, kus umbkeelsed ei saanud aru, mis tegema peab ja miks kodakondsuseta valida ei saa. Paraku oli ka selliseid. Teine rühm aga avaldasid oma arvamust poliitikute pihta sedeli peale kirjutades. Nt "Üldiselt on kõik valetajad ja vargad!!", "Hakake ausaks, siis valin", "Olgu jumal teile armuline teie viimasel teekonnal", "Seaduslikud vargad, kas peate inimesi idiootideks?!". Esines ka loendamatuid numbrei ning mahasodimisi. Ikka juhtub.
Kuna aga vajalikku 51 mandaati ükski erakond kokku ei saanud, tuleb "võitjatel" liitlasi otsima (pigem valima) hakata. Valik pole kahjuks suur - parem- või pahempoolsed. Pahem olekski pahem ehk minu silmis igal juhul ebameeldivam variant. Reformi- ja keskerakonna valimiskampaania oli suuresti üles ehitatud üksteise laimamisele ning mahategemisele ja kui nad peaksid praegusel juhul koalitsioonilepingu sõlmima, siis on see kõige räigem valijate petmine - valimislubadusi nii ehk nii ükski kaine mõistusega inimene tõe pähe ei võta ju. Takkajärgi tarkus on ikka kõige suurem tarkus olnud, ehk et ootame mõne päeva ja targutame siis jälle.

Jah, sai käidud. Oli normis.
Sai head tehtud. Sai punane tass saadud.