neljapäev, 27. aprill 2006

Peatu!

Lugesin lehest, et on algamas telekavaba nädal. Inimesi kutsutakse üles nädala jooksul telekavaatamist piirata või üldsegi sellest loobuda. Keskmine eestlane pidavat vaatama telekat kusagil 3-4 tunni kanti. Päevas. Mana ei vaata ehk isegi kuus nii palju. Absoluutselt võõrad on minu jaoks kõik baari-peetrid ja bussi-leidad. Kuid tohutu palju on inimesi, kes ei oskagi muul teemal eriti sõna võtta, kui ainult oma telemaailma "sõpradest". Enamus teleka taga veedetud ajast läheb ju täiesti mõttetuste peale hakkama. Eesti telekanalitest tuleb harva midagi sellist, mida tõesti tahaks vaadata. Kuid paadunud telekanarkomaanidele on ükskõik, mis neile sellest klaas-plast-kastist vastu vaatab. Ehk siis enne kui end teleka taha mõnusalt diivanisse sätid, tuleks järele mõelda, kas Sul ikka on vaja seda saadet/filmi/sarja vaadata. Ja siis veel ühe korra järele mõelda.
Täpselt samuti võiks hommikul tööle minnes autovõtmeid taga otsides hetkeks mõelda, kas Sul ongi vaja neid. Äkki läheks ehk hoopis rattaga. Või jalgsi. Kui palju te üldse säästate autoga minnes aega tööle/kooli minekuks? Aga kuidas on närvidega? Aega ei tohi rahasse panna.
Ja raha ei tohiks tubakasse panna. Ütled, et suitsetamine rahustab närve? Saad oma nikotiiniportsjoni kätte ja siis? Jääd käed värisedes järgmist juba ootama?!
Aga teised ei saa jällegi poest ilma sisseastumata mööduda. Ja juba poes olles ilma sealt ostmata välja minna. Ja kuigi ta teab, et tal ei ole SEDA vaja, peab ta ikkagi selle ostma. Lihtsalt ON vaja. Vastuoluline.
Enne kui midagi teeme/ei tee, võiks mõelda.
Ja mitte ainult endale.

Ego