esmaspäev, 22. juuni 2009

Nädalavahetus


Nanuk ja Tom


Tom


Hilux ja telgid


Meritäht


Bev, Nanuk ja Liisi


Lee ja lohe


Tom ja Nanuk


Nanuk


Nanuk


Nanuk ja Bev


Lee


Tom


Tom


Tom


Raudmehe pea


Batmani vigur

kolmapäev, 17. juuni 2009

Jessjessjessnõõõõu

Half the time most my stuff is missing. Most of the time all of my stuff is missing.
Sellisele järeldusele jõudsin ma täna tööpäeva esimestel minutitel. Ülejäänud päev kulus selle lause eesti keelde panemisse üritamistele.
Tegelikult on see ju teadatuntud fakt, et pool tööajast kulub tööriistade või -vahendite otsimisele. Mõnedel puhkudel tuleb see aeg siiski mitmekordistada - näiteks minu puhul - sest tihti asjad jäävadki kadunuks ning on tarvis kas uute järele minna või mõnd teist tööriista kasutada otstarbekohatult, mille tagajärjel mittekadunud tööriistad muutuvad lihtsalt kasutuskõlbmatuteks tööriistadeks ja millistega on erinevalt kaotsi läinud vahendidest võtavad enda alla väärtuslikku prügikastiruumi, sest olgem ausad, prügikast on alati pigem kuhjaga täis kui pooltühi.
Ebaõnn on selline vigurlik asi, mille puhul kunagi ei tea, millal Sulle vastu nägu lajatada võib. Ärkad hommikul ja kõik tundub olevat kena. Lähed tööle ning jätkuvalt laabuvad asjad. Lõunapaus - ikka kõik veel meeltmööda. Pärastlõunalgi paistab päike. Ja siis ta tulebki. Ebaõnn on nagu õnnetus, mis ei hüüa tulles. Erinevalt mõningatest asjadest, mida Sa näed juba kaugelt ette tulemas. Nagu näiteks see, kui Sa iga päev endast suurem kallal norid võib see lõppeda sinise silma ja/või katkise käe ja/või ....-ga. See ei ole ebaõnn ega õnnetus. See tähendab, et Sa oled loll. Küll aga ei ole Sa loll kui teed endast parima tööl olles ning tänutäheks Sulle sulg sappa antakse selle tõttu. Nagu juhtus meie brittidest sõpradega, kellele teatati, et neile enam tööd ei jagu, sest.. sest tööd ei ole. Tegelikult oli aga nii, et nemad olid kümnest korjajast kaks parimat ning et teistele korjajatele pikemaks ajaks tööd hoida, tuli seda kellegi teise arvelt haugata. Nad leidsid küll uue töö, kuid see tähendas seda, et neid ei ole enam siin. Nüüd on nad hoopis seal ning seal on poolteise tunni autosõidu kaugusel. Mis on piisavalt kaugel, et sinna mitte lihtsalt peale tööpäeva soola küsima minna või mõnd uut raamatut küsima.
Life sucks. Sellisele järeldusele ma jõudsin ka ükskord. Seda ei ole eriti keeruline eesti keelde ümber panna.

Ma olen juba varasemast harjunud uksest välja astudes tööl olema. Tegelikult tuleb praegu oma 50 meetrit tööle jalutama. Ja õhtul need 50 meetrit tagasi koju jalutama. Aga seda on nii vähe, et võib vabalt mitte millekski ümardada. Säästab kütuse pealt ning saab kauem magada ka. Pealegi on jube mugav uksest välja astuda, sületäis apelsine korjata ning need mahlaks pigistada ning kohe see värske mahl nahka juua. Ning kuna lähim tihedamalt kui üks inimene ruutkilomeetri peale asustatud paik on oma paarikümne kilomeetri kaugusel, on siin ka väga vaikne õhtuti ja tähed taevas eriti kirkad linnakuma puudumisel.
Kõik hea, kuni külmaks läheb. Mitte et mul külma vastu midagi oleks. Eiei.. Mulle meeldib külm. Õhk muutub värkskeks ja kargeks ning tööd tehes ei pea päeva jooksul liitrite viisi vett sisse kaanima. Aga mandariinidele ei meeldi külm. Kohe nii väga ei meeldi, et nende kaitsemiseks peavad mandariinikasvatajad kasutusele võtma kõiksugu isepäraseid ning esmapilgul väga veidraid meetmeid. Nõnda siis ühel hilisel õhtul saigi nuputatud, miks helikopterid meil pea kohal istuvad. Sest mine Sa tea, ikkagi Austraalia - ja siin juhtub kõiksugu imelikke asju teinekord. Ühtäkki meenus, et ei polegi tegemist helikopteritega, hoopiski nood jurakad, mida me esialgu mõtlesime olevat tuulegeneraatorid, olid töösse pandud. Suured tuulikud, mille propellereid ei liiguta ringi tuul vaid diiselmootorid. Tuult hoopis tekitatakse ning see tuul peab vähemasti teoorias tegema tuule alla härmatisele ja külmale, mida mandariinid nii väga kardavad. Ja nõnda nad siis öö otsa lärmavadki keerutada seal põllu peal. Olla siin selliseidki masinaid, kus noile samustele "tuuleveskitele" on külge kruvitud ka võimsad soojapuhurid, et ehk siis gaasipõletid, mis puhutava õhu veel soojaks ka kütavad. Et mandariinidel ikka eriliselt õdus oleks.
See kõik võib eestimaalasele kummaline ning veits üleliiane tunduda. Samas see ei ole midagi võrreldes kirsifarmidega. Nemad mingite tuulikutega ei jända. Nemad kuivatavad puid helikopteritega. Tõsilugu. Helikopter kulgeb vaikselt üle kogu istanduse ja kuivatab puid. Tegelikult mitte eriti vaikselt, sest helikopterid on päris lärmakad elukad. Ma siis väga ei imesta, miks kirsid nii kallid on.

Pilt vol.47?


Need need kurjajuured ongi, kes teinekord õhtuti rahus olla ei lase.


Ma vägev vähk... nii äge vähk. Eiei. Krevett oli see hoopis.


Päikeseloojang.


See lind sööb teisi linde.
Välimus võib tõesti petlik olla.


Kodu. Tegemist on nii palju parema karavaniga, kui too, millises me viimati end kodustasime


Pisike potikaktus akna peale.


Kuiv


Muumia.


Kui juba siis juba. Ja meie mõtlesime et tea, kas selline plastikust hiirelõks miskit üldse teha jaksab.


Apelsin. See kollane ka.


Liisi lemmikud. St ühed paljudest.


Mandariinid. Umbes nii palju kui neid siin pildi peal, saab iga päev ka nahka söödud.


Vabadus. On. Teisel. Pool.



laupäev, 6. juuni 2009

Issand türben

Teinekord on ikka nii hea vaadata filmi, mis ei eelda Sinult mitte mingisugust ajutegevust. Võib-olla isegi üldse aju olemasolu. Midagi sellist, kus Sa ei pea ootama pool tundi, et teada saada, kes on kes, sest see ei olegi oluline. Sest juba selle esimese poole tunni jooksul on pooled tegelased oma otsa leidnud. Tavaliselt väga vägivaldse. Või jabura. Või vägivaldselt jabura.
Näpuotsaga huumorit, tagaajamised teedel ning igal pool mujal, kõvasti tulevahetust, tulevahetust autodest tagaajamiste käigus, plahvatusi, plahvatusi keset tagaajamist, plahvatusi keset tagaajamist, tagaajamist keset tulevahetust, ja selle kõige vahel nalja visates ning - loomulikult - enda järel maa varemetes ning leekides maha jättes. Muidugi vanad head mano a mano rusikavõitlused kuuluvad ka asja juurde. Nagu ka kohustuslik killuke romantikat ning võib-olla ka natukene poolpaljast naiseihu, sest tegemist on siiski mehepoegadele mõeldud madinafilmiga, mis ei eeldab null-ajutegevust, vähemalt 5 plahvatust minutis ning palju katkiseid autosid ning külm- ja tulirelvi. Ja mootorsaage võib-olla ka.
Kõige parem on muidugi selliste filmide juures see, kui nad teavad, mida nad teevad - ehk siis tobedat suurtele väikestele meestele mõeldud jaburat äksjonit. Ning kui pahalaseks on valitud alati-hea Robert Patrick, siis peab olema tegemist väga hea halva filmiga. Eriti kui filmi peategelane arvab, et on Terminaator, kes ei tea, et ajab taga T-1000.
Jaa. Guilty pleasure.

Sünnipäevad on täiesti ülehinnatud. Mulle meeldib kingitusi saada ka ülejäänud 364-l päeval aastas.

Natuke kummaline, et meie poolteise aastase Austraalias olemise parimad kogemused ja mälestused ei olegi Austraalias kogetud ja mällu mälestusteks mäletatud. Hoopiski sai seda tehtud Uus Meremaal. Mitte, et Austraalia oleks pettumuse valmistanud. Lihtsalt Uus Meremaa üle ootuste meeldivalt üllatas.
Just. Poolteist aastat. Üks ja pool. See tähendab, et juba kuus kuud tagasi pidime kodus olema. Aga plaanid on selleks, et neist mitte kinni pidada. Samas kui pole plaani, siis pole ka millesti kinni pidada ning see ongi parim plaan. Teinekord küll tundub, et ei oleks paha omada plaani. Aga nii palju seadusi ütleb, et asjad niikuinii plaanide järgi ei käi ning plaanil endal on ka ükskõik, sest teda ei pea sünnipäeval keegi meeles.

Mandariinid ning külm. Justament. Need ongi jõulud. Kui need kolm on juuni alguses, kas siis on jõulud liiga hilja või liiga vara?

Teinekord mulle tundub, et ma tõesti tahaks mõnel mandariinil kaela kahekorra väänata. Aga neil ei ole kaela ning pealegi maitsevad nad nii kuradima head, et lihtsam on neile lihtsalt hambad sisse lüüa. Aga Liisi sai vähemalt mis tahtis. Kui eksootiliste viljadega toimetamine on muidugi see, mida ta tahtis. Ja muidugi see, kas mandariinid ja apelsinid ja sidrunid eksootilised on, on ka vaieldav. Siinpool maakera tundub kõik teispool maakera eksootilised tundunud asjad palju vähem eksootilised. Ja vastupidi. Lumi on siin eksootiline näiteks. Eesti sokolaad ka. Samas midagi erilist on tõesti selles, kui astud oma karavanist välja, nopid kohe ukse tagant peotäie mandariine ja sööd end mandariiniks. Jaa. Kodus seda teha ei saa.