pühapäev, 25. veebruar 2007

Suitsetamine keelatud

Viljandi rahva võivat kaheks jagada - need, kes on Koturnijaid näinud ning need, kes mingil põhjusel veel ei ole. Täpselt samuti võib pooleks jagada kõik ülejäänud eestlased. Ehk siis need, kes on lugenud Tammsaare Tõde ja Õigust ja kõik ülejäänud, kes pole seda raamatut kunagi lehitsenud. Esimese poole võib küll jagada küll veel päris mitmeks alagrupiks (kes on lugenud esimest/viimast - kõiki, kellele meeldis, kellele mitte), kuid teine pool ütleb mittelugemis põhjuseks tõenäoliselt midagi sellist nagu minagi: Tõde ja Õigus on seebiooper, mille peategelasteks tahumatud eesti talupojad. Ja mõnedele lihtsalt ei meeldi Santa Mariad, Oru Pearud ning muud vaprad ja vähemilusad. Tammsaare kirjutas kahtlemata eesti kirjanduse ajalukku läinud mahuka ning raskestiarusaadava, pikkade, lohisevate lausetega mitmeköitelise teose. Kuid minu jaoks ei ole ta mitte midagi enamat. Ning absoluutselt mulle ei mahu pähe, miks keskkooli lõpus, vahetult enne lõpukirjandi kirjutamist emakeeleõpetajad veel hingele panid, et kindlasti üle vaataks teoses toimunu, ja kohe päris kindlasti mõne tarkusetera sellekohase kirjandisse pistaks. Ma olen kaks korda kirjutanud nn küpsuseksamit. Esimesel korral sain 70 punkti. Ma ei olnud selle tulemusega sugugi rahul ning vaatamata edukale ülikooli sisseastumisele läksin aasta pärast uuesti kirjutama. Taas kord ei kirjutanud ma sõnagi ei tõest ega õigusest ega tegelikult üldse ühestki kirjandusteosest. 75 punkti. Peaks ehk enda uudishimu rahuldamiseks veel kord kirjutama ning ülistama Tammsaaret ja eesti rahva suurt töötahet- ja armastust. Huvitav.


Vipid [vipp, vipi, vippi] (mingi uus peen sõna vist, käib peente sakste kohta) on harjunud, täpselt nagu kõik muugi rahvas, et kui nikotiininälg peale tuleb, lükkab pläru ette ning rahuldab nälga seal, kus parasjagu olema juhtub. Ja kui just väga peen üritus ei juhtu olema, siis pole ju patt koni sinnasamasse maha poetada. See on ju normaalne. Kõik teevad nii.
Ma ei ole küll kindel, aga julgen arvata, et president Ilves on mittesuitsetaja. Vastupidi - talle suitsetajad suisa ei sümpatiseeri ning ta peab seda tegevust taunivaks. Isegi niivõrd, et Eesti Vabariigi tähtsaimal üritusel oli igasuguste tubakatoodete tarvitamine keelatud. Igati teretulnud ettepanek. Pealegi oli väga tore lugeda täna, kuidas värisevate kätega peened külalised suitsunurkasid taga otsisid mööda Vanemuiset; ning seda leidmata kõiga näljasemad välja käreda pakase kätte suitsetama läksid. Nii peabki. Suitsetajad imevad.

reede, 23. veebruar 2007

Mitmesegast

Jah, ma ei käinud Tartu suusamaratonil. Erinevatel põhjustel ei julge enam järgmise aasta kohta midagi kindlat lubada. Ent tahtmine on siiski suur. Siiski tuleb asjad panna tähtsuse järjekorda ning kui on valida, kas lasen endal hamba korda teha või maratoni sõitma minna, siis ma kaua ei mõtle. Suusatada saab Tähtvere spordipargis ka.

Homme on Eesti Vabariigi aastapäev. President võõrustab külalisi Tartus, Kuidagi tore tunne on südames. Ikkagi minu kodulinn ju.. omamoodi. Härra Ilves on siiani sümpaatse mulje jätnud ning tema otsus Eesti sünnipäevapidustused Tallinnast ära viia on väga.. positiivne. Tallinn ≠ Eesti.

Kuu ja enamgi tagasi näitas ETV (võin ka eksida) James Cameroni filmi
Terminator (Hävitaja?! Millegipärast on Eesti filmispetsialistid otsustanud seda pealkirja mitte tõlkida või siis mugandanud seda Terminaatoriks). Sai seda A juures vaadatud ning üks ei saa teiseta jääda ning kolmaski tuli üle kaeda. Kuberner Arnold lubas, et me näeme veel ning sellise teadmisega see triloogia oma otsa leidis. Et aga iganädalasest filmiõhtust kujunes juba omamoodi traditsioon, tuli leida uut vaatamist. Väljavalituks osutus Georg Lucase kosmoseseep Star Wars (Tähesõjad) ning esimesena ettevõetuks Star Wars: Episode IV - A New Hope. Ehk siis kronoloogilisele järjestusele eelistasime filmide valmistamise järjekorra - vanad ees ja uued takka. Igal juhul saab hea ning ühel päeval näeme, kuidas Anakin Skywalkerile kuulus must kostüüm selga lükatakse.
Dr. Henry Jones, Jr; John J. Rambo; Thomas A. Anderson; Robert Balboa, Sr. - teie olete järgmised